آموزش

بذرکاری

بذرکاری

برای تکثیر کاکتوس ها چندین روش وجود دارد که با توجه به نوع کاکتوس از روش های مختلفی مثل قلمه زدن،پاجوش گرفتن،پیوند زدن و بذرکاری استفاده میکنند.

اگر بذرکاری به شکل اصولی انجام شود، یکی از راحتترین راه های تکثیر کاکتوس است که امروزه در کشورمان در بسیاری از گلخانه ها به شکل انبوه در حال انجام شدن است و حاصل این بذرکاری ها هم صادرات خزانه های کاکتوس به کشور های دیگر میباشد.
بذرکاری با شیوه های متفاوتی انجام میشه و این آموزشی که در این جا براتون قرار میدیم حاصل تجربیات و آزمون و خطای خودمان در این چند سال است.این فرمول و ترکیبی که خدمتتون عرض میکنیم بهترین نتیجه را برای ما بدست آورده است.

لوازم مود نیاز برای بذرکاری:

  • 1-ظرف خزانه با قطر 20 سانتی متر
  • 2-گلدان سایز ده به عنوان پیمانه
  • 3- پوکه معدنی شسته شده
  • 4-خاک کاکتوس
  • 5-خاک بستر
  • 6-بذر
  • 7-ماسه ساپورت
  • 8-قارچکش مانکوزب
  • 9- درب پلاستیکی با قطر 20 سانتی متر

*** در ادامه تمام آیتم های بالا را که برای بذرکاری لازمند به طور مجزا توضیح میدهیم

1-ظرف خزانه:

از ظروف پلاستیکی متفاوت در سایز ها و شکل های متفاوتی برای این کار استفاده میشود و فقط باید توجه داشت که انتهای ظرف سوراخ به اندازه کافی برای خارج شدن آب و همچنین جریان هوا وجود داشته باشد

2- گلدان سایز ده به عنوان پیمانه:

شما باید با توجه به سایز ظرف خزانه از یک پیمانه استفاده کنید تا از متریال مورد نیاز به اندازه مساوی داخل ظرف خزانه ریخته شود. ما از سایز گلدان ده استفاده میکنیم.

3- پوکه معدنی شسته شده:

در قدم اول به اندازه یک گلدان ده پوکه معدنی شسته شده و ضد عفونی شده در انتها ظرف میریزیم و آن را صاف میکنیم. دلیل استفاده از پوکه،خارج کردن آب اضافی و همچنین ایجاد فضای مناسب برای ورود هوا از کف گلدان است.

4- خاک کاکتوس:

در مرحله دوم به اندازه یک گلدان ده خاک کاکتوس داخل گلدان میریزیم و روی آن را صاف میکنیم. ترکیب خاک کاکتوس باید دقیقا همان ترکیبی باشد که به شما آموزش داده ایم.

5-خاک بستر:

در مرحله سوم شما به اندازه یک گلدان ده خاک بستر به داخل گلدان اضافی میکنید.
ترکیب خاک بستر بسیار با اهمیت است به دلیل این که بذر ها بر روی این خاک کاشته میشوند و تقریبا تا چند ماه اول فقط ریشه آنها در این لایه از خاک رشد و تغذیه میکند. خاک بستر از 50 درصد پیتماس و 50 درصد ماسه سایز ریز که از الک ریز عبور میکند تشکیل شده است.

6- بذر:

در مرحله چهارم بذرکاری کاکتوس شما بذر هایی که از قبل آماده کرده اید را روی خاک بستر پخش میکنید. معمولا در این سایز ظرف خزانه حدود 200 عدد بذر ریخته میشود و باید زمان ریختن بذر دقت کنید که با فاصله این کار را نجام بدید که بعد از سبز شدن این جوانه ها به یکدیگر فشار نیاورند.

7- ماسه ساپورت:

این ماسه هم در سایز بسیار ریز مورد استفاده قرار میگیرد و قبلا باید شسته شده و ضدعفونی شده باشد. ما از ساپورت به چند دلیل استفاده میکنیم دلیل اول این است که جوانه ها بعد از مدتی که رشد میکنند و بالا می آیند شروع به چپه شدن میکنند که وجود ساپورت از این کار جلوگیری میکند. دلیل دوم بعد از مدتی به خاطر رطوبت بالا خزانه شروع به جلبک زدن میکنه که وجود ساپورت تا مقدار زیادی از این کار جلوگیری میکند.

8-قارچکش مانکوزب:

با توجه به این که کار ظرف خزانه تمام شد حالا دیگه میتوانیم تمام ظرف را قارچکشی کنیم. برای این کار قاچکش مانکوزب بهترین قارچکشی هست که میتوانید استفاده کنید. در این مرحله شما با دز دو در هزار قارچ را آماده میکنید و داخل یک ظرف شبیه لگن میریزید و بعد از آن ظرف خزانه را با دست داخل لگن قرار میدهید به شکلی که قارچکش از بالای ظرف خزانه وارد نشود و از سواخ های کف گلدان خودش را بالا بکشد.
به محض این که متوجه شدید سطح خاک خزانه با قارچکش خیس شد خزانه را از لگن بیرون می آورید و بعد از آن تمام قسمت های خشک خزانه را با حالت مه پاشی قارچکشی میکنید. با این کار تمام ظرف و مواد داخل آن ضد عفونی شده اند.

9- درب پلاستیکی با قطر 20 سانتی متر:

در مرحله آخر بذرکاری کاکتوس هم درب پلاستیکی که هم سایز با دهانه گلدان هست را روی ظرف خزانه قرار میدهیم. این در باید به طور کامل رو ظرف کیپ بشود تا رطوبت کافی داخل خزانه فراهم شود.

حالا بعد از این که تمام مراحل انجام شد شما باید محیط مناسبی را برای قرار دادن ظرف خزانه در نظر بگیرید.شما بعد از کاشت خزانه را در محیطی تاریک که دمای حدود 25 تا 35 درجه را دارد قرار دهید یا روی خزانه را با یک پارچه بپوشانید.البته بهترین دما 27 درجه است و معمولا بعد از 5 تا 10 روز متوجه جوانه زنی بذر ها میشوید که در این صورت خزانه را به محیطی با نور فیلتر شده منتقل میکنید. در محیط نیاز به ایجاد رطوبت ندارید چون با گذاشتن در بر روی خزانه معمولا رطوبت بالای 70دصد میرسد که برای جوانه ها کافی است.
بعد از کاشت تا دو ماه اول نیاز نیست در را از رو خزانه بردارید و خزانه با توجه به رطوبت داخل ظرف از خودش تغذیه میکند ولی حتما از ظروف سرکشی کنید تا اگر دچار آفت یا قارچ شدن به آن ها رسیدگی کنید.
بعد از دو ماه شما باید هوادهی خزانه ها را شروع کنید و این کار با زمان کوتاه مثل 5 دقیقه میتواند شروع شود و بعد از آن هفته ای یکبار این کار را انجام دهید و زمان هوادهی را بیشتر کنید. به این نکته توجه داشته باشید که همیشه باید سطح خزانه مرطوب باشد و اگر متوجه شدید سطح آن خشک است باید آن را از کف آبیاری کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید